villa bb

sint-martens-latem 2024

Langsheen de groene, kronkelende wegen rondom het golfterrein van Sint-Martens-Latem, koos JUMA er bewust voor, om op dit unieke perceel de nieuw te bouwen woning maximaal te integreren in de natuur. Om deze denklijn kracht bij te zetten werd de tweede bouwlaag zorgvuldig gepositioneerd en in oppervlakte beperkt. Verder werden daarom de leefruimte en de ouderlijke slaapkamer met bijhorende ruimtes 45 cm lager dan het maaiveld geplaatst. Hierdoor wordt het lage horizontale karakter van de woning in de verf gezet en ontstaat er een discreet geheel van volumes. Boven de dakranden pieken de grassen die op het dak groeien. Het klimgroen op de gevels verzacht het algemene architecturale beeld en de tuinmuren die de woning flankeren versterken de eenvoud die de woning uitstraalt. 
 

Deze sobere aanpak staat in schril contrast tot de soms bombastische en pronkerige villa’s in de omgeving.
Qua materialisatie werd de woning opgetrokken in een pallet van roodbruine tinten. De onregelmatige gevelsteen wordt gecombineerd met een soort kraag van gepigmenteerde beton die enerzijds dienst doet als dakrand en anderzijds als luifel. 
De uniforme tinten van de woning ‘blenden’ mooi met het natuurlijke landschap en geven een zeker robuust karakter aan de woning. Wabi-sabi.

Renders © Spectrum